26 Mart 2017 Pazar

EMDR terapisi hipnoz ile aynı mıdır? Farklılıklar / benzerlikler nelerdir?

EMDR terapisi hipnoz ile aynı mıdır? Farklılıklar / benzerlikler nelerdir?

American Journal of Hypnosis, EMDR terapisi ve hipnoz kullanımı ile ilgili özel bir yayın yayınladı. Amerikan Klinisyen Hipnoz Derneği'nin editörü ve eski başkanı tarafından hazırlanan bir makalede, "Hipnozu belirli bir tedavi yöntemi olarak sınıflandırmaya karşı savunulurken (Fischolz, 1995; 1997a; 1997b; 2000; Fischholz & Spiegel, 1983) , EMDR için durum böyle değildir. Psikoanaliz gibi, EMDR da bilginin insan beyninde algılanışı, depolanması ve alınması hakkında gelişen bir teori ve bu teoriye dayalı spesifik bir tedavi yöntemidir (Shapiro, 1995, 2001) . Aslında EMDR, diğer tedavi / yöntem / teknikler (psikoanalitik / psikodinamik terapi, davranış, bilişsel-davranışçı terapi, ego-devlet terapisi gibi) de hipnoz ile birleştirilebilen çok özel bir tedavi yöntemidir (Hammond, 1990 ) .
Kısaca vurgulamak istediğimiz, hipnoz ile EMDR terapisi arasında bazı farklılıklar olduğunu belirtmek isteriz. Birincisi, klinik uygulayıcılar arasındaki hipnozun başlıca kullanımlarından biri, hastada zihinsel rahatlamanın değişmiş halini uyandırarak bilinçli olarak başlamaktır. Aksine, EMDR başlangıcında zihinsel rahatlama genellikle denenmez. Aslında, kasıtlı girişimler sıklıkla kaygılı (zihinsel duruma karşı duygusal olarak rahatsız edici) zihinsel duruma bağlanmak için yapılır.
İkincisi, terapistler, bir hastanın uyarılmış bir alıcılıkta tek, çok odaklanmış bir durum geliştirmelerine yardımcı olmak için hipnoz kullanır (Spiegel & Spiegel, 1978) . Buna karşın, EMDR ile hem olumlu hem de olumsuz şu anda kendinden referanslı inançlara odaklanmanın yanı sıra rahatsız edici bir belleğin en kötü bölümünü görüntüleme yoluyla ortaya çıkan duygusal uyarılmaya yönelik bir ikiliğin sağlanması için girişimler yapılır. Bununla birlikte, bu anlamda, EMDR, Spiegel'in (Spiegel & Spiegel, 1978) bölmeli ekran bilişsel yeniden yapılandırma tekniğine benzerlik göstermektedir.
Üçüncüsü, bir kişiyi hipnotize etmenin öne sürdüğü etkilerden biri, genelleştirilmiş gerçeklik yöneliminde bir azalmaya sahip olmalarıdır (GRO: Shor, 1979) . Bir kişinin GRO'sindeki bu indüklenen azalma, belki trance mantığındaki artıştan faydalanarak fantezi ve hayal gücünün artmasını sağlamak için sıklıkla kullanılır (Orne, 1977) . Buna karşın EMDR, hastanın gerçeğe sürüklenmesini önlemek için mevcut duygulara ve vücut hissine atıfta bulunarak hastayı tekrar tekrar toprağa götürmeye yönelik girişimlerde bulunur. Özgür teşvik / inandırıcılık, daha önce mantıksız / kendini suçlayan inançları reddetmeye yöneliktir ve bu inanç hakkındaki öznel düşüncenin artmasıyla birlikte yeni, tekrar gözden geçirilmiş olumlu bir inanç lehinedir. Shapiro ve Forrest (1997) ve Lefkoşa (1995) , hipnoz ile EMDR arasında ek farklar olduğunu belirttiler.

19 Mart 2017 Pazar

EMDR


EMDR


Birden fazla mesleki kuruluş tarafından çıkarılan rehber ilkeler geçtiğimiz günlerde EMDR'nin güvenilirliğini artırdı. Bu yönergeler, tedaviden kimin yararlanabileceğini tanımlar. Örneğin:

Amerikan Psikiyatri Birliği (APA), EMDR'nin akut ve kronik TSSB semptomlarının tedavisinde etkili olduğunu kaydetti. APA'ya göre, EMDR, yaşadıkları travmatik olaylardan bahsetmekte sorun yaşayan insanlar için özellikle yararlı olabilir. APA yönergeleri, EMDR 'den gelen gelişmelerin zamanla devam edebilecek olup olmadığını söylemek için başka araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu belirtmektedir.
Gazi İşleri Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı ortaklaşa klinik uygulama kılavuzları yayınladı. Bu yönergeler hem askeri hem de askeri olmayan popülasyonlarda TSSB tedavisi için EDMR'yi "şiddetle tavsiye" etmiştir. Ayrıca, bu yaklaşımın bazı çalışmalardaki diğer psikolojik tedaviler kadar etkili olduğunu ve diğerlerinde daha az etkili olduğuna dikkat çekiyorlar.

EMDR Nasıl Çalışır?


EMDR konusunda araştırma yapan bilim adamları EMDR terapisinin nasıl tedavş edici bir etki oluşturduğunu anlamak ta zorlanmakta. Sıkıntı verici olayların geri çağrılmasına neden olan ve duygusal sonuçlarından dikkatleri çeken EMDR, bazı açılardan TSSB'nin altın standart davranışsal psikoterapötik tedavisi olan uzun süreli maruz kalma terapisinde kullanılan temel ilkeleri ödünç alıyor. Bazı terapistler EMDR azaltır inanıyoruz kaygı . Bu, hastaların rahatsız edici düşüncelerini kontrol altına almalarını sağlar.

emdr

Kaynak:http://www.webmd.com
http://bursaemdr.com/

12 Mart 2017 Pazar

EMDR tedavisi nedir ?

EMDR tedavisi nedir ?


EMDR tedavisi nedir ? 1987'de psikolog Dr. Francine Shapiro, göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin yoğunluğunu belirli koşullar altında azaltabileceği şansını gözlemlemiştir.

Dr. Shapiro bu etkiyi bilimsel olarak inceledi ve 1989'da EMDR'ı Travma Sonrası Stres Dergisi'nde travma kurbanlarını tedavi etmek için kullandığını bildirdi .

O zamandan beri, EMDR terapistlerin ve araştırmacıların dünyanın her yerinden katkılarıyla gelişti ve gelişti. Günümüzde EMDR, birçok farklı tedavi yaklaşımı unsurunu bir araya getiren standartlaştırılmış protokoller dizisidir.


EMDR nedir

4 Mart 2017 Cumartesi

Göz Hareketleri

Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme

Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yani EMDR tedavisinde görülen tedavi etkilerini açıklamak ve tahmin etmek için 1,2,3 bilgi işleme teorisigeliştirdi. Bu teorik model aynı zamanda kişilik, psikolojik sorunlar ve zihinsel bozuklukların gelişimini anlatmaktadır. Şapiro'nun teorisinin basitleştirilmiş bir açıklaması aşağıda verilmiştir.
Bütün insanlar fizyolojik tabanlı bir bilgi işleme sistemine sahip oldukları anlaşılmaktadır. Bu, vücudun sağlık ve hayatta kalma için besin maddelerini çıkardığı sindirim gibi diğer vücut sistemleri ile mukayese edilebilir. Bilgi işleme sistemi, deneyimlerimizin birden fazla öğesini işler ve anıları erişilebilir ve kullanışlı bir biçimde depolar. Anılar, ilgili düşünceler, resimler, duygular ve sansasyonlar içeren ağlarda birbirine bağlanır. Öğrenme, yeni dernekler hafızada depolanmış materyallerle dövüldüklerinde oluşur.

Travmatik veya çok olumsuz bir olay meydana geldiğinde, bilgi işlemesi eksik olabilir, belki de güçlü olumsuz duygular veya ayrışma bilgi işlemeyle etkileşime girmektedir. Bu, diğer bellek ağlarında tutulan daha uyarlanabilir bilgilere sahip bağlantıların oluşturulmasını önler. Örneğin, bir tecavüz mağduru tecavüzcüler suçlarından sorumlu olduğunu "biliyor" olabilir, ancak bu bilgi saldırıdan sorumlu olacağı duygusuyla bağlantılı değildir. Bellek, daha sonra, uygun ilişkisel bağlantılar olmaksızın ve birçok öğe halen işlenmemiş olarak işlevsiz biçimde depolanır. Kişi, travmayı düşünürken veya hafıza benzer durumlarda tetiklendiğinde, kişi kendisini yeniden yaşadığı hissine kapılabilir veya güçlü duygular ve fiziksel duyumlar yaşayabilir. Başlıca örnek müdahaleci düşünceler, duygusal rahatsızlık ve travma sonrası stres bozukluğunun (TSSB) negatif kendi kendine atıfta bulunan inançlarıdır.
Sadece büyük travmatik olaylar ya da psikolojik rahatsızlığa neden olabilecek "büyük-T Travmalar" değildir. Bazen çocukluğundan nispeten küçük bir olay, örneğin birinin akranları tarafından alıntılandığı veya birinin ebeveyni tarafından hor görüldüğü gibi, yeterince işlenmemiş olabilir. Bu tür "küçük-travmalar" kişilik problemlerine neden olabilir ve halihazırdaki işlevsel olmayan reaksiyonların temelini oluşturabilir.
Shapiro, Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma ve yeniden işleme yani EMDR 'nin, sıkıntı yaratan hatıralara katkıda bulunan bileşenleri işleyerek, klinik şikâyetleri başarıyla hafifletmesine yardımcı olabileceğini önermektedir. Bunlar, küçük-t veya büyük-T travmalarının anısı olabilir. Bilgi işlemenin, hedeflenen bellek daha fazla uyarlanabilir bilgiye bağlandığında gerçekleştiği düşünülmektedir. Öğrenme gerçekleşir ve deneyim uygun duygularla depolanır ve gelecekte kişiye uygun bir şekilde rehberlik eder. Çeşitli nörobiyolojik katkılar yapılmış 

Kaynak Çeviri: https://www.emdr.com/theory/

Göz hareketleri ile duyarsızlaştırma